Le Verger gîtes in de Vogezen

Zomer in de Vogezen

Verrassende Vogezen!

De Vogezen in het noordoosten van Frankrijk, op slechts 400 kilometer van Brussel en 600 kilometer van Utrecht, is het ideale gebied voor een heerlijke vakantie. Door de afwisseling in landelijk en bergachtig gebied is het interessant rond te toeren met de auto of op de motor. Een bezoek aan de steden Nancy, Metz, Epinal en Gerardmer is aan te raden en via de Col de la Schlucht of de Col du Bonhomme komt u in de Elzas met zijn prachtige stadjes met vakwerkhuizen en heerlijke wijnen. Op het gebied van sportieve aktiviteiten is er enorm veel keus; zwemmen in de meren, wandelen, wielrennen, moutainbiken, parapente, kanoën, waterfietsen……

Wandelen en fietsen in de zomer

In de zomer kunt u fantastisch wandelen en fietsen in de Vogezen, de paden en wegen zijn goed begaanbaar en in het bos geven de bomen een heerlijke schaduw. De ongerepte natuur, uitgestrekte bossen en de vele bronnen, beekjes en meren zorgen voor een steeds wissend panorama tijdens uw wandel- of fietstocht. Vanuit Le Verger zijn er vele wandelingen en fietstochten te maken, er is een map met door ons gelopen en beschreven wandelingen van 2 tot ruim 20 km. en fietsroutes tussen de 40 en 120 km. Een vaak gehoorde opmerking van gasten is: ‘we zijn niemand tegen gekomen, wat een heerlijke rust’.

Het weer in de Vogezen

Het weer in de Vogezen is wat extremer dan in Nederland door de zuidelijkere en hogere ligging. In de winter is het kouder en in de zomer warmer, een continentaal klimaat in de lagere delen en een meer bergklimaat in de hogere delen (500M+). Je moet bij de Vogezen bij alles en dus ook bij het weer, een onderscheid maken tussen de lager en de hoger gelegen delen. Hoe hoger in de Vogezen hoe “extremer” het weer: grotere temperatuurverschillen en een wat grotere kans op neerslag. Daarnaast kan het weer zoals in alle bergachtige gebieden soms behoorlijk verschillen tussen het ene dal en het andere.

Als je naar de neerslagstatistieken kijkt dan valt er in de Vogezen meer neerslag dan in Nederland. Die neerslag zorgt ervoor dat de Vogezen zo groen zijn en voor de vele meren, vennen, beekjes en watervallen. De hoeveelheid neerslag varieert enorm binnen het departement. De meeste neerslag valt op de hoge toppen. Weersystemen die vanaf de oceaan naar het oosten en over de Vogezen bewegen, stijgen op door het hoogteverschil. De neerslag die daardoor ontstaat kan soms als behoorlijke buien vallen. Het regent in de Vogezen dan ook niet vaker maar er valt meer neerslag in een keer.