Le Verger gîtes in de Vogezen

De Vogezen

De naam Vogezen heeft 2 betekenissen; het is het meest zuidelijke departement van regio Lorraine én het is de naam van de bergketen die samen met het Zwarte Woud het Rijndal begrenst over een afstand van ca. 170 km.
De Vogezen behoort sinds 1989 tot een beschermd natuurgebied, het ‘Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges’ waarin milieubescherming en de economische ontwikkeling voorop staan. Het gebergte is landschappelijk een van de meest gevarieerde en natuurrijkste middelgebergtes van Europa en ruim 60 miljoen jaar geleden tegelijkertijd met het Zwarte Woud ontstaan. Bestaand uit graniet en rode zandsteen, is het als het ware de ruggengraat van twee oude cultuurlandschappen. Aan de voet van de steile oostkant liggen de zonnige wijngaarden van de Elzas, in het westen daalt het gebergte geleidelijk af naar de tarwevelden en boomgaarden van de Lorraine. Behalve rotspartijen die aan het hooggebergte doen denken, meren en bergkloven met watervallen vindt u hier bergtoppen, heuvels en bergweiden met uitzicht tot aan de Alpen. Er is een enorme variatie aan grassen, planten, heesters, bloemen, bessen en paddestoelen. In de beboste dalen liggen oude, rustieke dorpen, kerkjes, kloosters en ruïnes van afgelegen burchten. Bizarre rotsformaties doorbreken het groen van de prachtige bossen met overwegend gemengd woud en bieden een uniek uitzicht op het vruchtbare land aan de voet van het gebergte.

In de zuidelijke Vogezen treft u overal nog de sporen van vroegere gletsjerwerking aan, de eens spitse gneiss- en graniettoppen zijn door grote gletsjers tot ronde ‘Ballons’ afgesleten. Ze zijn bedekt met weiden die elk voorjaar veranderen in een prachtige bloemenzee. Aan de oostkant, waar de hellingen steil aflopen, bevinden zich diepe dalen en kaarmeren die in de ijstijden zijn ontstaan.

Het gebergte werd door de Kelten het ‘Vosgengebergte’ genoemd (Latijn: mons Vosegus) of ‘Vosgenwoud’ (Latijn: Vosega silva). In het Frans klinkt deze oude naam nog altijd door: les Vosges.

De omgeving

Taintrux is een uitgestrekte gemeente met zo’n 1700 inwoners verdeeld over talloze gehuchten. Het buurtschap (hameau) Le Paire waar wij wonen, bestaat uit zo’n 15 bewoonde huizen aan de rand van het bos in het dal van het riviertje de Taintroué. Het grootste deel van de oppervlakte van Taintrux wordt in beslag genomen door bos. Dit is voornamelijk productiebos voor de hout- en de papierindustrie. In het dorp (3 km) is een bakker met uitstekend brood, een restaurant en een bar.

Saint-Dié-des-Vosges is de dichtstbijzijnde stad op 10 km van ons heeft een regionale functie met een groot winkelaanbod, café’s en restaurants. Ook voor cultuur kan men hier uitstekend terecht zoals het Musée Pierre Noël en de Kathedraal.

Gerardmer is een bekende toeristische plaats (16 km) met het gelijknamige Lac waar diverse sportieve activiteiten plaatsvinden.
Epinal, de hoofdstad van de Vogezen, ligt op 50 km ten westen van Le Verger. Een leuke en levendige stad met een historisch centrum en in de periferie een groot aanbod van allerlei winkels.
Belfort ligt een km of 90 ten zuiden van Le Verger en is een oude fortificatie. Al van ver te zien steekt de oude geheel ommuurde vesting hoog boven het landschap uit. Te voet is deze stad een must om te ontdekken!
Nancy, Strasbourg en Basel liggen op 1 à 1,5 uur rijden van Le Verger. Heeft u de tijd tijdens uw vakantie dan is het bezoek aan één of meer van deze steden zeer de moeite waard. Nancy (op 80 km) bijvoorbeeld is bekend om zijn Stanislasplein.
Strasbourg (op 80 km) met zijn geheel door water omgeven binnenstad en de mogelijkheid om een rondvaart te maken.
Basel(op 140 km) is net over de grens met Zwitserland en doet gelijk al heel Zwitsers aan, ook hier is het verkennen van de oude binnenstad de moeite waard.

BR18  BR15

Activiteiten in en rond de Vogezen

Wandelen, fietsen, mountainbiken, zwemmen, kanoën, golf, parapenten, wintersport. Voor de wandelaars, fietsers en mountainbikers hebben we vele routes klaarliggen!

Autotochten

Mocht u tijdens uw verblijf graag een dagje gaan toeren en van een ruime horizon en winderige hoogvlaktes willen genieten, dan is de Route des Crêtes een aanrader. Deze route is via de Col de Bonhomme of de Col de la Schlucht, de bekendste passen in het Vogezenmassief, te bereiken. Tussen deze Cols zijn de hautes chaumes te vinden, deels natuurlijke woeste gronden waarvan in de Vogezen nog slechts 200 ha over is. Rondlopen bij het Lac Vert en Lac des Truites (het hoogst gelegen kunstmeer van de Vogezen 1060m) brengen u in aanraking met deze hoog gelegen veengronden met een enorme rijkdom aan bloemen. De gazons, zoals ze ook wel genoemd worden, zijn in een natuurreservaat opgenomen ‘Reserve Naturelle de Tanet-Gazon du Faing’.
Iets zuidelijker vindt u de toppen van het Massif du Hohneck (1363m), met uitzicht rondom waarin de Grand Ballon, het Zwarte Woud en bij helder weer de Alpen te zien zijn, en die van de Kastelberg (1346m). De zuidelijke hellingen van de Kastelberg zijn te steil en te rotsig voor productiebos en daarom treft u hier een soort oerbos aan. Er zijn hier mooie wandeltochten te maken boven die (oer-)bosgrens over de hooggelegen weiden die de bergkam tussen Hohneck en Kastelberg typeren, zo heeft de Sentier des Névés schitterende uitzichten en de Sentier des Roches met z’n metalen bruggetjes en trappen wordt verlengd door een bosweg die naar het prachtige keteldal van Frankenthal loopt. De bergkam splitst zich in twee zijmassieven die elk tot grote hoogte komen, Le Grand Ballon (1424m) en de Ballon d’Alsace (1247m).

MV4  MV9

De Elzas

Afdalend aan de oostkant van het Vogezengebergte komt u in de Elzas waar al het landschap in cultuur is gebracht voor de wijngaarden. Het is een streek met pittoreske stadjes met vakwerkhuizen en knusse straatjes zoals Riquewihr en Kaysersberg en de stad Colmar. Let ook eens op de bijzondere uithangborden aan de gevels.
Musea en parken: in Kientzheim kunt u het wijnmuseum bezoeken. Ten oosten van Hunawihr vindt u het ‘Parc des Cigognes’ waar u de ooievaars kunt bewonderen en de ‘Jardin des Papillons’ is een prachtige vlindertuin. Vlakbij Kintzheim kunt u een roofvogelshow ‘Volerie des Aigles’ bezoeken en de ‘Montagne des Singes’, een soort Apenheul. Nog iets noordelijker is het geheel gerestaureerde kasteel ‘Haut Königsbourg’ zeer de moeite waard om door heen te wandelen.
De Route du Vin is een prachtige wijnroute waarlangs u de heerlijkste wijnen kunt proeven!

Voor meer informatie verwijzen we u naar de pagina ‘links’.